PURMEREND - Op zaterdag 14 september 2019 is het OPEN MONUMENTENDAG.
Dan is er vanaf 12 uur ieder uur een historische wandeling, georganiseerd door de Gemeente Purmerend, het Gilde, Vereniging Historisch Purmerend, Waterlands Archief, het Purmerends Museum en het Filmhuis Purmerend. Na afloop van iedere wandeling is er een unieke korte film over de oude Koemarkt in het Filmhuis Purmerend (zelf gevestigd in een monument).Daar kan na de film worden nagepraat met de gidsen en/of de deelnemers en genieten van een historisch glaasje Kinawijn, volgens een oud recept van de Wed. Oud, welke in der tijd in Purmerend was gevestigd. De film is ook te bekijken door mensen die niet deelnemen aan de stadswandeling.
Voor de mensen die slecht ter been zijn, zijn er elektrische karren (met chauffeur) welke voor deze bijzondere dag door de Prinsenstichting, speciaal voor dit doel beschikbaar gesteld zijn.
Om 12 uur begint de eerste wandeling vanaf de Museumwinkel, onder leiding van de gidsen van het Gilde Purmerend. Een groep is maximaal 20 personen. De volgende wandelingen starten om 13, 14 en 15 uur. Iedere wandeling duurt circa 45 minuten, en eindigt bij het Filmhuis Purmerend, waar de film over de Koemarkt wordt gedraaid en men kan nippen aan de Kinawijn. De film duurt ca 20 minuten, en is afkomstig uit de unieke collectie van Vereniging Historisch Purmerend.
Het thema van de Open Monumentendag is “Plaatsen van plezier”. Het Filmhuis is zelf gevestigd in 't Stamhuis, een monument, waar in het verleden ooit plezier is gemaakt door katholieke verenigingen. Dus werd er katholiek gedanst, gegymd en toneel gespeeld. Nu worden er de mooiste films gedraaid.
Het pand 't Stamhuis dateert uit 1913-1914 en werd gebouwd in opdracht van het R.K. Parochiaal Kerkbestuur in Purmerend. In 1981 kreeg het de naam ‘Stamhuis’, vernoemd naar Piet Stam, een bekend toneelspeler en regisseur van de toneelvereniging Leo XIII, waarvan hij vijftig jaar lid was. Het is een goed voorbeeld van een grotendeels gaaf bewaard gebleven rooms-katholiek patronaatsgebouw met toneelzaal uit het eerste kwart van de 20e eeuw.
Voor geïnteresseerden die normaliter zo’n wandeling niet kunnen volbrengen, is zoals eerder genoemd de mogelijkheid geschapen, deze wandeling in een van de elektrische karren mee te maken en kunnen zich bij interesse, opgeven bij de VVV welke is gevestigd in de Peperstraat 35 te Purmerend (Tel: 0299 - 207022).
Korte films in Filmhuis t.g.v. Cultuurparade.
Zondag 15 september is er in Purmerend de CULTUURPARADE.
We vertonen 5 korte films, het programma begint om 12:00, 13:00, 14:00 en 15:00 uur, en duurt ongeveer een uur. Er is vrije inloop, en u kunt natuurlijk ook een deel van het programma bijwonen.U kunt bij ons de volgende films bekijken:
GLAS – Bert Haanstra, Nederland, 1958, 10’.Voor GLAS monteerde Haanstra beelden van de verschillende facetten van glasfabricage, die met aandacht voor details ritmisch op muziek werden gezet door Pim Jacobs. De film was direct een groot succes: bij de pers, op internationale filmfestivals en bij het grote publiek. In 1960 mocht Haanstra zelfs een Oscar voor de beste korte documentaire in ontvangst nemen.
GRATIS – Merijn Scholte Albers / Tobias Smeets, Nederland, 2016, 10’.Ruud mag gratis boodschappen doen en gratis is iets waar de doorgaans wat chagrijnige Els dol op is. Net als altijd deelt zij de bevelen uit en moet Ruud het vuile werk opknappen. Maar op het moment suprème, verloopt alles anders en is Els aan zet. En dat valt nog niet mee. Pijnlijke relatiekomedie in een supermarkt, bekroond met een GOUDEN KALF.
JOOP – Pim de la Parra, Nederland, 1968, 10’Tragikomische korte film. Joops horoscoop vermeldt een liefdesaffaire met een goede vriendin, maar als Joop deze voorspelling na wil leven, loopt alles in het honderd.
TICKING AWAY – Michael Sewnarian, Nederland, 2017, 9’.Deze getekende animatie vertelt het verhaal van een eenzame klokkenmaker die troost zoekt in zijn werk. Alles gaat zo zijn gang tot op een avond een vreemdeling een bezoek aan zijn werkplaats brengt en hem een wel heel bijzonder horloge geeft om te repareren.
WK CAVIA – Maria Philips, Nederland, 2017, 11’.Dit is een optimistische, licht absurde, tragikomische film. Kiki werkt in een caviatrimsalon waar ze druk bezig is met de voorbereidingen voor het WK voor de mooiste cavia. Sven van de vishandel aan de overkant verkoopt vissen om op te eten, dat vindt Kiki helemaal niks. Maar als plots de stroom uitvalt en de föhns niet meer werken, moet ze haar strakke planning wel loslaten. Winnen de cavia's het van de liefde?
Voor meer in info kijk op www.filmhuispurmerend.nl