PURMEREND - Maandoverzicht oktober 2020 Filmhuis Purmerend
2 oktober 2020
The cave – van Feras Fayyad
Documentaire. De Oscar-genomineerde regisseur Feras Fayyad keert terug naar thuisland Syrië, om een toegewijd team van vrouwelijke dokters te volgen dat onvermoeibaar gewonden verzorgt in een ondergronds ziekenhuis, genaamd ‘De Grot’. Aan het hoofd staat de jonge kinderarts Amani, die samen met haar collega’s Samaher en dokter Alaa zij aan zij werkt met mannelijke collega’s. Het is een situatie die ondenkbaar is in de bovengrondse, onderdrukkende patriarchale wereld. Het team heeft te maken met dagelijkse bombardementen, een chronisch tekort aan medicijnen en voedsel, en de voortdurende dreiging van chemische aanvallen. Een publieksfavoriet op IDFA!
De voor een Oscar genomineerde regisseur Feras Fayyad (‘Last men in Aleppo’) keert terug naar zijn thuisland Syrië om een toegewijd team van vrouwelijke dokters te volgen dat onvermoeibaar gewonden verzorgt in een ondergronds ziekenhuis. Het ziekenhuis dat bekend staat als “De Grot” biedt hoop en veiligheid aan de belegerde burgers.
Aan het hoofd staat de jonge kinderarts Amani, die samen met haar collega’s Samaher en dokter Alaa zij aan zij werkt met mannelijke collega’s. Het is een situatie die ondenkbaar is in de bovengrondse, onderdrukkende patriarchale wereld. Een opgewonden man in het ziekenhuis weigert dan ook om met Amani te praten omdat vrouwen thuis horen te zijn. Het team heeft te maken met dagelijkse bombardementen, een chronisch tekort aan medicijnen en voedsel en de voortdurende dreiging van chemische aanvallen.
De documentaire ‘The cave’ is op IDFA, het Internationale Documentaire Festival in Amsterdam, door het publiek beoordeeld met een 9.6! - The cave – Feras Fayyad, Syrië / Duitsland / Qatar / Verenigde Staten, 2019, 107’.
Draaidag: Vrijdag 2 oktober 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/397/17/the_cave
6 oktober 2020
Ze noemen me Baboe
Nederlands-Indië, jaren dertig. De Javaanse Alima gaat als kindermeisje (baboe) in dienst bij
een Nederlands gezin. Haar aangrijpende relaas is letterlijk het verhaal van velen. Regisseur Sandra Beerends sprak talrijke baboes, nabestaanden en Nederlanders die als kind een baboe hadden, en stelde uit die gesprekken de getuigenis van Alima samen. Beerends weet uit maar liefst 179 zwijgende zwart-witfilms uit de archieven van Eye Filmmuseum en Beeld en Geluid een handzame, persoonlijke en vaak pijnlijke confrontatie met de geschiedenis te kneden.
‘Ze noemen me Baboe’ vertonen we in samenwerking met het Purmerends Museum, bij de tentoonstelling ‘De vergeten oorlog. Indische verhalen.’ die nog te zien is tot 29 november 2020.
In het Nederlands-Indië van de jaren dertig gaat de Javaanse Alima als kindermeisje (baboe) in dienst bij een Nederlands gezin. Haar aangrijpende relaas, in ‘Ze noemen me Baboe’ op melancholieke toon voorgedragen door actrice Denise Aznam, is letterlijk het verhaal van velen. Regisseur Sandra Beerends sprak talrijke baboes, nabestaanden en Nederlanders die als kind een baboe hadden, en stelde uit die gesprekken de getuigenis van Alima samen. De precies daarbij passende, meestal zwijgende zwart-witbeelden vond Beerends in de archieven van onder meer Eye Filmmuseum en Beeld en Geluid. Door de combinatie van beelden en gesprekken en het uitgekiende geluidsontwerp, wekt het project bewondering. Knap, dat Beerends uit maar liefst 179 films zo’n handzame, persoonlijke en vaak pijnlijke confrontatie met de geschiedenis wist te kneden.
In de publieks-top-10 van het documentairefestival IDFA prijkt ‘Ze noemen me baboe’ op de vierde plaats. En werd daarmee de hoogstgewaardeerde Nederlandse film van het festival. Ze noemen me Baboe – Sandra Beerens, Nederland, 2019, 78’.
Draaidag: Dinsdag 6 oktober 2020. Aanvang 13.30 en 20.30 uur. Zaal open resp. 13.15 en 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/405/17/ze_noemen_me_baboe
9 en 13 oktober 2020
Dark waters
Gerenommeerd advocaat Rob Billot raakt verstrengeld in een persoonlijk conflict. Een boer
uit West Virginia beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land, wat de oogst verpest en het vee doodt. Billot dient uiteindelijk zelf een klacht in tegen chemie-concern Dupont, in de hoop de waarheid boven tafel te krijgen, en voor gerechtigheid van de gemeenschap. Hij zet daar mee een 15 jaar durend gevecht in, waarbij hij zijn carrière en reputatie op het spel zet, alsmede zijn relatie met zijn vrouw en zijn gezondheid. Schokkend en waargebeurd verhaal.
‘Dark waters’ vertelt het schokkende en waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott die net partner is geworden bij een prestigieus advocatenkantoor. Als bedrijfsadvocaat heeft hij reeds zijn sporen verdiend.
Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemie-concern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën.
Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht tegen het chemie-concern, waarbij hij niet alleen zijn carrière en reputatie op het spel zet, maar ook zijn relatie met zijn vrouw en zijn eigen gezondheid zwaar op de proef stelt. - Dark waters – Todd Haynes, Verenigde Staten, 2019, 125’.
Draaidagen: Vrijdag 9 en dinsdag 13 oktober 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/417/17/dark_waters
10 en 13 oktober 2020
Little women – naar het boek van Louisa May Allcott
De opgroeiende tienerzussen in de 150 jaar oude klassieker ‘Little Women’ wachten hun lot – het huwelijk – niet braaf breiend af. Intgendeel: ze barsten van de wilskracht en ambitie. Jo wil romans schrijven en ook Amy is vrijgevochtener dan in haar tijd eigenlijk mogelijk is. Ook in onze tijd kunnen veel vrouwen hun ambities helaas vaak niet waarmaken. Deze van levensvreugde bruisende verfilming is een klein wonder: een stokoude tekst omgetoverd tot een even modern urgent, als warmbloedig, maar nooit tuttig kostuumdrama. Zes Oscarnominaties!
Hoe maak je een film naar een 150 jaar oud boek relevant anno 2020. Wie bekend is met de klassieker ‘Little women’ van Louisa May Allcott over opgroeiende tienerzussen in Massachusetts, weet hoe modern dit bronmateriaal van zichzelf al is. Deze jonge vrouwen wachten hun lot (dus het huwelijk) niet braaf breiend af, maar barsten van de wilskracht. Jo, (Saoirse Ronan), wil romans schrijven en ook Amy (een fantastische Florence Pugh) is vrijgevochtener dan in haar tijd eigenlijk mogelijk is. Ook in onze tijd kunnen veel vrouwen hun ambities helaas vaak niet waarmaken. In de smaakvol geschoten versie van Greta Gerwig krijgen vooral die elementen een accent. Toch valt de film geen seconde te betrappen op drammerig feminisme, daarvoor bruist het voor 6 OSCARS genomineerde ‘Little women’ te veel van de levensvreugde.
Een stokoude tekst omtoveren tot een even modern urgent als warmbloedig,maar nooit tuttig kostuumdrama maakt van ‘Little women’ een klein filmwonder. - Little women – Greta Gerwig, Verenigde Staten, 2019, 135’
Draaidagen: Zaterdag 10 en dinsdag 13 oktober 2020. Aanvang 20.30 uur resp. 13.30 uur. Zaal open 20.15 uur resp. 13.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/420/17/little_women
16 oktober 2020
For Sama
Syrisch filmmaakster en burgerjournaliste Waad al-Kateab trouwt met Hamza, die arts is in een noodhospitaal. Ze krijgen een dochter, Sama. Waad al-Kateab legt alle gruwelen van de burgeroorlog en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad Aleppo vast. Uiteindelijk wordt het noodhospitaal doelwit van een nieuw bombardement. Het gezin worstelt met het dilemma: vluchten voor de veiligheid van Sama, of blijven om in het verzet te helpen. Een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. Beste Documentaire op het filmfestival van Cannes!
De documentaire ‘For Sama’ van de Syrische filmmaker en burgerjournalist Waad al-Kateab won op het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Documentaire.
Een jonge arts en een jonge journalist worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby. Regisseur Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast. Ondertussen werkt haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal wat uiteindelijk doelwit wordt van een nieuw bombardement. De gevaren komen steeds dichterbij en het jonge gezin worstelt met het dilemma: gaan zij vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om in het verzet te helpen. ‘For Sama’ is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict. - For Sama – Waad al-Kateab / Edward Watts, Verenigd Koninkrijk / Syrië, 2019, 100’.
Draaidag: Vrijdag 16 oktober 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/411/17/for_sama
17 en 20 oktober 2020
Richard Jewell – van Clint Eastwood
Richard Jewell, geobsedeerd door zijn baan als beveiliger, zorgt tijdens de Olympische zomerspelen in Atlanta van 1996 ervoor dat een bomaanslag beperkte gevolgen heeft. Eerst is hij een held, later wordt hij ervan verdacht de bom zelf geplaatst te hebben, en er volgt een heksenjacht. De FBI spreidt een klunzige aanpak en vooroordelen ten toon, en ook de pers baseert zich niet op de feiten. De film is gebaseerd op de een lang artikel in Vanity Fair uit 1997, maar heeft een verrassend actuele boodschap over heldendom, oogkleppen en massahysterie.
Richard Jewell, prachtig gespeeld door Paul Walter Hauser, is een rare snuiter, die geobsedeerd is door zijn baan als beveiliger. Tijdens de Olympische zomerspelen in Atlanta van 1996 zorgt hij ervoor dat een bomaanslag beperkte gevolgen heeft. Aanvankelijk is hij een held, maar al snel wordt hij ervan verdacht de bom zelf geplaatst te hebben.
De heksenjacht die dan volgt is hetgeen waarover de film gaat. Dat Jewell onschuldig is weet je als kijker vanaf het begin. De klunzige aanpak van de FBI en de vooroordelen die een belangrijke rol spelen zijn het onderwerp van deze film. Ook de pers speelt een dubieuze rol. De vrouwelijke journalist baseert zich niet op feiten, maar op niet geverifieerde informatie van een FBI-agent. De film is gebaseerd op de een lang artikel in Vanity Fair uit 1997.
‘Richard Jewell’ is een klassieke Eastwood, afgewogen maar meeslepend, met een verrassend actuele boodschap over heldendom, oogkleppen en massahysterie.- Richard Jewell – Clint Eastwood, Verenigde Staten, 2019, 131’.
Draaidagen: Zaterdag 17 en dinsdag 20 oktober 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/418/17/richard_jewell
18 en 20 oktober 2020
Emma – naar de roman van Jane Austen
De 21-jarige Emma Woodhouse is knap, intelligent en rijk. Ze is er dol op om mensen aan elkaar te koppelen, maar haar interventie in de liefdeslevens van anderen blijkt niet altijd succesvol te zijn. Terwijl ze zich blijft bemoeien met het geluk van anderen loopt ze bijna haar eigen liefde mis. Satire over klassenverschil en de uitdagingen van het volwassen worden. De diepere lagen van Austens romantisch verhaal laten zien welke moeilijkheden vrouwen kenden in de Regency-periode.
‘Emma’ is een roman van de Engelse schrijfster Jane Austen. Het is ogenschijnlijk een eenvoudig verhaal over romantiek, maar de diepere lagen van Austens verhaal laten zien welke moeilijkheden vrouwen kenden in de Regency-periode.
‘Emma’ is een nieuwe verfilming van het gelijknamige boek over het vinden van een geschikte partner en geluk in de liefde. De 21-jarige Emma Woodhouse is knap, intelligent en rijk en er is niemand zoals zij in het rustige dorpje waar ze woont. Ze is er dol op om mensen aan elkaar te koppelen, maar haar interventie in de liefdeslevens van anderen blijkt niet altijd succesvol te zijn. Terwijl ze zich blijft bemoeien met het geluk van anderen loopt ze bijna haar eigen liefde mis. Een prachtige gefilmde satire over klassenverschil en de uitdagingen van het volwassen worden. - Emma – Autumn de Wilde, Verenigd Koninkrijk, 2020, 125’.
Draaidagen: Zondag 18 oktober. Aanvang 14.30 uur. Zaal open 14.15 uur. Dinsdag 20 oktober 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/412/17/emma
23 en 27 oktober 2020
Les misérables
Niet de musical!
Agent Stéphane komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement in de buitenwijken van Parijs. Hij ontmoet daar de ervaren agenten Chris en Gwada. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, filmt een drone hun kleinste daden en acties. In een poging het stil te houden beginnen ze een klopjacht op de drone en zijn jonge bestuurder. Hiermee is het startschot gegeven voor een explosieve situatie.
Denk bij ‘Les misérables’ niet aan het boek, een verfilming of aan de musical. Deze film speelt zich af in Parijs maar concentreert zich op de banlieues.
De film opent als we honderden, voornamelijk donkere jongens naar de stad zien trekken voor een belangrijke voetbalwedstrijd. Aan de dreigende muziek valt er al af te leiden dat er iets op stapel staat. Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement. Hij ontmoet er zijn nieuwe collega’s en ervaren agenten Chris en Gwada. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, filmt een drone hun kleinste daden en acties. In een poging het stil te houden beginnen ze een klopjacht op de drone en zijn jonge bestuurder. Hiermee is het startschot gegeven voor een explosieve situatie. - Les misérables – Ladj Ly, Frankrijk, 2019, 105’.
Draaidagen: Vrijdag 23 en dinsdag 27 oktober 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/416/17/les_misrables
25 en 27 oktober 2020
System crasher
Het negenjarige meisje Benni is een wildebras met trauma’s. Ze worstelt met paniekaanvallen en agressief gedrag. Haar alleenstaande moeder kan de zorg niet aan. Benni verblijft kort in een pleeggezin, maar al snel wordt duidelijk dat ze geen stap verder raakt. De jonge anti-agressiecoach Micha neemt de taak op zich om Benni naar school te begeleiden. Hun relatie wordt intenser en na een paar weken samen in het bos te hebben doorgebracht, beginnen de grenzen tussen werk en privé voor jonge vader Micha al snel te vervagen. Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn!
Benni is een negenjarige wildebras die door een jeugdtrauma worstelt met paniekaanvallen en agressief gedrag. Haar alleenstaande moeder kan de zorg niet aan, waardoor de sociale diensten zich over het meisje ontfermen en proberen een gunstige omgeving voor haar te vinden.
Ze verblijft kort in een pleeggezin, komt een paar keer terecht in het ziekenhuis, maar al snel wordt duidelijk dat er geen werkende permanente oplossing gevonden kan worden. Ondanks de vele inspanningen van maatschappelijk werkster mevrouw Bafané, raken ze geen stap verder.
Haar laatste hoop is Micha, een jonge anti-agressiecoach die de taak heeft om Benni naar school te begeleiden. Hun relatie wordt intenser en na een paar weken samen in het bos te hebben doorgebracht, beginnen de grenzen tussen werk en privé voor de jonge vader Micha al snel te vervagen.
‘System crasher’, de Duitse Oscarinzending, won meerdere prijzen waaronder een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn. - System crasher – Nora Fingscheidt, Duitsland, 2019, 118’.
Draaidagen: Zaterdag 25 oktober 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Dinsdag 27 oktober 2020. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 13.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/419/17/system_crasher
30 oktober 2020
Honeyland
Portret van een vrouw, genaamd Hatidze Muratova, levend in Noord-Macedonië. Zij voorziet in haar levensonderhoud door honing van bijen die hoog in de bergen leven, in een min of meer natuurlijke huisvesting, te verkopen. Hatidze vertelt waarom ze slechts de helft van de honing van de bijen weghaalt: 'Wie alleen maar neemt, krijgt uiteindelijk niets meer'. Groot is de schok wanneer een luidruchtige nomadenfamilie in de vallei neerstrijkt, die ook op zoek gaat naar honing, maar alles meeneemt.
Bijenhouder Hatidze Muratova schuifelt in een van de eerste scènes van de documentaire ‘Honeyland’ over een onmogelijk smalle richel. Op weg naar haar meest afgelegen bijenvolk, hoog in de bergen van Noord-Macedonië. In de documentaire geen interviews voor de camera, geen voice-over. Het is het portret van een vrouw die in haar levensonderhoud voorziet door honing van bijen, in een min of meer natuurlijke huisvesting, te verkopen. Hatidze vertelt waarom ze slechts de helft van de honing van de bijen weghaalt: 'Wie alleen maar neemt, krijgt uiteindelijk niets meer'.
Groot is de schok wanneer een luidruchtige nomadenfamilie in de vallei neerstrijkt. Zij zijn in alles het tegenovergestelde van Hatidze. Ook deze familie gaat op zoek naar honing. Ze piekeren er niet over om de helft achter te laten.
Het is de in de praktijk gebrachte duurzaamheid en liefde voor bijen van Hatidze tegenover de hebzucht en lompheid van deze familie. Honeyland – Tamara Kotevska / Ljubomir Stefanov, Noord-Macedonië, 2019, 87’.
Draaidag: Vrijdag 30 oktober 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/404/17/honeyland
31 oktober 2020
Out stealing horses – naar de bestseller ‘Paarden stelen’ van Per Petterson
Noorwegen. De 67-jarige Trond trekt zich terug in een klein dorpje. Zijn nieuwe buurman Lars blijkt een oude kennis van hem, die hij zomer 1948 voor het laatst zag, toen Trond 15 jaar werd. Hij adoreerde destijds zijn vader, maar leerde ook een ander kant van hem kennen. Er vond een tragisch ongeluk plaats dat hun levens voorgoed zou veranderen. Een verhaal over liefde, verlies, teleurstelling en het verwerken van keuzes en schuldgevoel die een hoofdrol lijken te spelen in je verdere leven.
Na de dood van zijn vrouw trekt de 67-jarige Trond zich terug in een klein dorpje in het oosten van Noorwegen. Als zijn nieuwe buurman een oude kennis blijkt te zijn, komen bij Trond allerlei jeugdherinneringen naar boven. Hij zag Lars voor het laatst in de zomer van 1948. Het seizoen dat Trond 15 jaar werd en hij zorgeloze lange zomerdagen doorbracht met zijn vader, die hij adoreerde. Maar ook de zomer waar hij een andere kant van zijn vader leerde kennen en er een tragisch ongeluk plaatsvond dat hun levens voorgoed zou veranderen.
Tegen de achtergrond van de adembenemende landschappen tussen Noorwegen en Zweden doet regisseur Hans Petter Moland een verhaal tot leven komen over liefde, verlies, teleurstelling en het verwerken van keuzes en schuldgevoel die een hoofdrol lijken te spelen in je verdere leven.
Boekverfilming naar de bekroonde bestseller van Per Petterson, de Nederlandse titel is ‘Paarden stelen’. - Out stealing horses – Hans Petter Moland, Noorwegen / Zweden / Denemarken, 2019, 122’.
Draaidag: Zaterdag 31 oktober 2020. Aanvang 20.30 uur. Zaal open 20.15 uur. Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11.
Reserveren verplicht: https://www.filmhuispurmerend.nl/movies/403/17/out_stealing_horses