Na het maken van een afspraak komt een adviseur gratis en geheel vrijblijvend de woning, de meterkast en eventuele schaduwfactoren bekijken. De woningeigenaar ontvangt vervolgens een actieaanbod dat helemaal is toegesneden op de woning. Tijdens het coronaproof huisbezoek, informeert de specialist ook over hoe tot 2031 de verrekening van de opbrengst er uit ziet (salderen) en hoe de btw-teruggave voor particulieren werkt. Zon op Purmerend steunt deze door Duurzaam Bouwloket ondersteunde gemeenschappelijke inkoopactie. Niet alleen daken op het zuiden, maar ook daken op het oosten en het westen kunnen een interessante opbrengst geven. Voorzitter Wim Wilschut van de energiecoöperatie: ‘Juist voor wie twijfelt is dit een prima manier om vrijblijvend te laten bekijken wat er mogelijk is en inzicht te krijgen in de kosten én opbrengsten. Investeren in zonnepanelen is heel interessant, met een mooie opbrengst voor portemonnee en milieu.’ Een afspraak maken voor een vrijblijvend, gratis advies kan via de website duurzaambouwloket.nl.
Voor wie op de eigen woning geen geschikt dak heeft, biedt de energiecoöperatie zonder winstoogmerk Zon op Purmerend regelmatig de gelegenheid mee te doen aan een gemeenschappelijk project. Onlangs heeft Zon op Purmerend in samenwerking met Spurd het vierde project opgeleverd, een zonnedak van 1.560 panelen op sporthal De Beuk. Daarvan zijn er 810 van de leden van energiecoöperatie Zon op Purmerend.
project Zon Op Leeghwaterbad
Nu kan men zich vrijblijvend als belangstellende laten noteren om deelnemer te zijn in het zonnedak op het Leeghwaterbad. Inmiddels is voor meer dan honderd van de ongeveer 550 certificaten voor het zonnedak op het zwembad belangstelling genoteerd. Energiecoöperatie Zon op Purmerend zoekt voor de resterende certificaten nog meer belangstellenden die in de zogenaamde postcoderoos rondom het Leeghwaterbad wonen. Wie zich laat noteren als belangstellende kan straks meerdere certificaten van elk 250 kWh opgewekte elektriciteit per jaar kopen. Door certificaten te kopen vergroten zij het aanbod duurzame energieopwekking in Purmerend. De prijs voor één certificaat is nog niet bekend, Zon op Purmerend gaat ervan uit dat de prijs onder de € 250,00 blijft. Uitgangspunt is een terugverdientijd van ongeveer zeven jaar, waarna het project minimaal nog eens zo’n periode telt. Voor wie meer informatie wil of zich wil laten noteren als belangstellende voor certificaten is er de website www.zonoppurmerend.nl.
Volgens planning moet het zonnedak op het zwembad in het vierde kwartaal van dit jaar zijn gerealiseerd. Zon in Purmerend werkt hierbij samen met Spurd, de gemeente en installateur Sunforce uit Purmerend. Het zwembad in Purmerend is in 2018/2019 ingrijpend verduurzaamd als het gaat om isolatie, vanaf november komt er duurzame energieopwekking bij.
Het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen is belangrijk voor het verminderen van de uitstoot van het broeikasgas CO2. Het zonnedak op het zwembad gaat volgens berekening jaarlijks 550.000 kWh stroom opwekken en vermindert de uitstoot met 256.000 kilo CO2. Een gemiddelde woning verbruikt jaarlijks 2.900 kWh stroom.