PURMEREND - Het Purmerends Museum heeft een bijzondere schenking ontvangen. Het betreft het schilderij Slot Purmersteijn te Purmerend van Jan van Kessel uit 1664. Rabobank Waterland en Omstreken had het werk in 2011 aangekocht en in bruikleen aan het museum gegeven. In het kader van de vernieuwing van de vaste opstelling over de stad Purmerend en de regio, waarin ook aandacht voor de geschiedenis van Slot Purmersteijn zal zijn, heeft de Rabobank besloten het werk aan het museum te schenken. Dit zeventiende-eeuwse topstuk zal straks een prominente plek in de nieuwe vaste opstelling krijgen.
Eric Zwart, directeur Rabobank Waterland en Omstreken: “Dit topstuk hoort bij het culturele erfgoed van Purmerend en we zijn blij dat het in de vernieuwde opstelling weer een plek krijgt. Het museum heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Mede door Rabo ClubSupport Verenigingsondersteuning en de inzet van het bestuur en de vele vrijwilligers worden ambities waargemaakt. Dat verdient een mooi compliment in de vorm van de schenking van dit schilderij.”
Rina van Rooij, voorzitter bestuur Stichting Purmerends Museum: “Met de Rabobank Waterland hebben wij al jaren een goede relatie. Zij hebben ons al diverse malen op verschillende manieren ondersteund. Toen ik met ze sprak over de transformatie en herinrichting van het museum kwamen zij meteen met het idee om dit schitterende werk aan ons te doneren. Dit werk krijgt een straks een prachtige prominente plek zodat bezoekers hiervan kunnen genieten. Wij zijn er ontzettend blij mee.”
Het schilderij is gebaseerd op een tekening uit 1662. Nog maar net de twintig gepasseerd, reist schilder Jan van Kessel door Noord-Holland en maakt hij schetsen in onder meer Haarlem, Monnickendam en Purmerend. De tekening van Slot Purmersteijn is vergelijkbaar met het schilderij, maar dan zonder de figuren. Het schilderij laat een geromantiseerd beeld zien, maar het slot zelf komt overeen met wat wij weten van dit gebouw. Zo is de zuidoostelijke toren – rechts van de hoofdtoren – verdwenen. En dat klopt, want in 1648 stortte de toren - na het afvuren van enkele feestelijke kanonschoten vanwege het einde van de Tachtigjarige oorlog - in.