PURMEREND - Dinsdag 25 februari is er in Amsterdam de herdenking van de Februaristaking 1941. De steeds heviger Jodenvervolging door de nazi-bezetter leidde dinsdag 25 februari 1941 tot een grote staking van vele tienduizenden. De staking - vooral in Amsterdam - was een dappere steunbetuiging aan de vervolgde Joodse Nederlanders. Het is de enige massale protestactie in bezet Europa geweest tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s. Het Purmerendse comité doet voor de vijfde keer de oproep de Februaristaking 1941 te herdenken en naar het defilé te gaan. Het comité werkt samen met het Comité 4 en 5 mei Purmerend.
Zondagmiddag 23 februari is in Filmhuis Purmerend de documentaire film Verdwenen Stad van Willy Lindwer en de onlangs overleden Guus Luijters te zien. Het comité oproep herdenking Februaristaking 1941 maakt de gratis vertoning mogelijk. Er zijn nog slechts enkele gratis tickets via de website van het filmhuis te reserveren. De documentaire film is dinsdagavond 25 februari tegen de gewone toegangsprijs te zien. Vorig jaar verzorgde historica Wally de Lang op uitnodiging van het Purmerendse comité oproep herdenking Februaristaking 1941 een gratis toegankelijke lezing over de opgepakte Joden van de eerste razzia’s in Amsterdam. Zij is auteur van het boek ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941. Het lot van 389 Joodse mannen’ (2021).
defilé
Dinsdag 25 februari 2025 is er in Amsterdam de herdenking van de Februaristaking 1941. Het landelijk Comité Herdenking Februaristaking 1941 wil de waarden die verbonden zijn aan de Februaristaking 1941 - opkomen voor een ander, in verzet komen tegen onrecht - als inspiratie laten dienen voor de samenleving van nu. Dit jaar spreekt columnist en schrijver Sheila Sitalsing. Het defilé is bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Het programma met speeches en voordrachten begint 16.45 uur. Het programma van de herdenking staat op de website van het Comité Herdenking Februaristaking, https://februaristaking.nl.
film Verdwenen Stad
Met de (gratis) vertoning van de documentaire film Verdwenen Stad in Filmhuis Purmerend vraagt het Purmerendse comité oproep herdenking Februaristaking 1941 extra aandacht voor de herdenking. In Verdwenen Stad reizen Willy Lindwer en Guus Luijters door de stad met de originele tram. De Amsterdamse tram collaboreerde met de Duitse bezetter en deporteerde ongeveer 48.000 van de 77.000 Joodse inwoners naar vernietigingskampen, waaronder Anne Frank en haar familie. Verdwenen Stad is een pijnlijke herinnering aan een duistere periode in de geschiedenis van de Amsterdam.