ALKMAAR - Eind van deze maand verhuist Dierentehuis Alkmaar met de nu aanwezige zeven honden en 16 katten naar een ruimere locatie in Purmerend. De kinderen uit groep zeven van Daltonschool Liereland zijn nog net op tijd om een rondleiding te krijgen door het oude asiel. Ze zijn hier namelijk gekomen om een cheque uit te reiken van vijfhonderd euro; de opbrengst van hun jaarlijkse goededoelenacties, waaronder een actie met lege statiegeldflessen.
Ieder jaar kiezen de kinderen, ouderraad en het team een goed doel voor het komende schooljaar. Dat werd dit keer Dierentehuis Alkmaar. De groep die de meeste lege flessen ophaalde, kreeg een rondleiding door het tehuis en mocht de cheque uitreiken. De uitreiking was wat later in het jaar gepland, maar - door het plotselinge nieuws van de verhuizing - naar voren gehaald.
De rondleiding begon bij de ziekenboeg. Daar zitten dieren in quarantaine als ze een (mogelijk) besmettelijke ziekte hebben, of om te observeren. Alle dieren die binnenkomen worden door de dierenarts gezien, voordat ze naar een afdeling gaan en bij andere katten mogen. Daarna kunnen ze geplaatst worden. Voor ieder dier wordt een baasje gevonden. Als het lang duurt voordat een dier geplaatst kan worden (langer dan een jaar), bellen ze naar andere asielen. Daar is misschien meer vraag naar een bepaald ras of zijn er betere mogelijkheden tot plaatsing.
Er werkt een kleine groep vaste medewerkers voor een aantal uur per dag en een grote groep vrijwilligers. Die zijn bezig met dieren verzorgen, eten geven, medicatie toedienen, honden uitlaten, knuffelen, aaien en schoonmaken. In principe worden er in het tehuis alleen honden en katten opgevangen. Soms komt er via de Dierenambulance een cavia of konijn binnen, die ze dan tijdelijk opvangen. Daarna gaat dat dier door naar de knaagdierenopvang.
Het Dierentehuis Alkmaar is in 1957 opgebouwd. Eind deze maand komt na 63 jaar een einde aan deze geschiedenis. De verhuizing is tijdelijk; de bedoeling is dat ze over twee tot drie jaar weer terugkomen naar Alkmaar op een nieuwe locatie. Liereland schrijft ook geschiedenis als laatste groep die een rondleiding heeft gekregen in het oude pand.