PURMEREND - Natascha van Weezel geeft op dinsdag 29 oktober een lezing in de Bibliotheek Purmerend. De bekende Amsterdamse auteur/documentairemaker vertelt dan in de Bibliotheek over de invloed van haar familiegeschiedenis op haar leven en werk. Over de wijze waarop wereldwijde conflicten effect hebben op het persoonlijke leven en hoe daarmee om te gaan. En over het bouwen van bruggen in een verdeelde samenleving. Wat kunnen we leren van het verleden?


Begin oktober verscheen Natascha’s nieuwste boek Hoe houd je je hart zacht?. Het is een pleidooi voor het radicale midden in tijden van oorlog en een persoonlijke zoektocht naar het belang van zachte krachten in harde tijden. Het is ook de leidraad in het gesprek dat Erik Schaap (de directeur van Discriminatie.nl) en Natascha van Weezel op die dag met elkaar en de overige aanwezigen voeren.


Niet-weten is eerlijker
Een jaar geleden, op 7 oktober 2023, veranderde voor veel mensen de wereld. Zo ook voor Natascha. In haar door de Holocaust getekende familiegeschiedenis werd Israël altijd gezien als verzekeringspolis, een veilige uitwijkmogelijkheid voor áls het in Europa weer mis mocht gaan. Nu twijfelt ze aan haar liefde voor het land onder Netanyahu’s heerschappij, en bloedt haar hart ook voor de vele doden in Gaza. Zij schrijft in haar boek: “Vaak denk ik dat twijfel misschien wel onze enige redding is. Iedereen pretendeert altijd maar zeker te weten, terwijl niet-weten veel eerlijker is.”

Verbindende positie in het midden

“Zwijgen is geen optie”, volgens Natascha. Wat doet het met je als je moet huilen om die gruwelijk wrede oorlog, maar tegelijk niet vindt dat Israël als land moet worden opgedoekt? In de huidige gepolariseerde werkelijkheid word je haast gedwongen om óf voor Israël, óf voor Palestina te kiezen. Zij zegt: “Ik begrijp de woede en onmacht aan beide kanten. Maar ooit zullen weer met elkaar door één deur moeten. Elkaar in de ogen kijken. Nieuwsgierig zijn naar wat mensen met een andere mening beweegt.” Natascha zoekt steeds weer naar een verbindende positie in het midden. In dit essay stelt ze de vraag: kan een middenpositie ook radicaal zijn, een constructieve kracht die bijdraagt aan verbetering?


Aanmelden
Kom ook luisteren naar en van gedachten wisselen met Natascha van Weezel. Deze avond is een initiatief van Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland en de Bibliotheek Waterland (Waterlandlaan 40). Aanvang is om 20.00 uur, entree gratis. Aanmelden kan via www.bibliotheekwaterland.nl/agenda.