PURMEREND - Bestuurslid Manja van der Weit van Fight Cancer Purmerend-Beemster in gesprek met Dick Butter (66). Dick is wethouder van de gemeente Beemster en is dit jaar behandeld voor darmkanker. Een gesprek over de impact van kanker en het belang van onderzoek en dus geld daarvoor. Aanleiding voor het gesprek is de Walk to Fight Cancer Purmerend-Beemster zaterdag 5 september. Dick gaat dan de route van tien kilometer wandelen.
Manja begint het gesprek met de vraag: ‘Dick, waarom doe je mee aan de Walk tot Fight Cancer? ‘Ik zag dat jij zaterdag 4 juli in aanwezigheid van burgemeester Karen Heerschop van Beemster met burgemeester Don Bijl van Purmerend ging zwemmen in het Noordhollands kanaal. Dat heb ik op Facebook gevolgd en ik vond dat heel belangrijk. Ik heb zelf kanker en ben een paar keer geopereerd. Door onderzoek kunnen ze dit nu allemaal doen. Wetenschappelijk onderzoek is cruciaal, is de basis, dat moet echt veel worden gedaan. Want ik ben ervan overtuigd dat dat uiteindelijk leidt tot een oplossing. De wetenschap is nu al vrij ver, maar dat moet nog worden verfijnd, er zijn zo veel verschillende soorten kanker. Voor dat onderzoek is geld nodig en dat is de reden dat ik meeloop. Het geeft mij en mijn partner ook de mogelijkheid om iets te doen. Ik ben een fervent wandelaar en verder trok het mij als wethouder van Beemster ook dat het een wandeling is door Purmerend en Beemster.’ Het belang van geld voor onderzoek is onverminderd groot. Vanwege de coronacrisis zijn er veel minder en minder grote sportieve evenementen mogelijk om geld in te zamelen.
Kanker heb je niet alleen
Manja: ‘Iemand vertelde mij dat je kanker niet alleen hebt, maar met je hele gezin. Herken je dat?’ Dick: ‘Jazeker, het heeft een enorme impact als je deze diagnose krijgt. Je hoort de arts vertellen dat je darmkanker hebt, dat voelt echt als een klap in je gezicht. Ook voor je partner heeft alles wat je samen in de loop der jaren meemaakt heel grote impact. De gedachte hoe lang heb ik nog schiet gelijk door je hoofd, die komt binnen als een bommenwerper. Misschien was het voor mijn partner nog wel moeilijker, mij overkwam het, ik was daar wat gelaten onder. Maar voor haar en ook voor mijn kinderen was het heel zwaar.’ De door de kanker drastisch gewijzigde persoonlijke situatie heeft verstrekkende gevolgen, aldus Dick. ‘Je gaat ook anders, bewuster leven na de diagnose. Andere zaken worden belangrijker. Je werk is dan minder belangrijk. Ik kreeg iedere drie weken een chemokuur, steeds leefden we toe naar die rustweek tussen de sessies. Dan plande ik iets leuks, even weg of zo. Je groeit meer naar elkaar toe, we doen meer samen. En je relativeert meer, je denkt toch sneller: ach waar maak ik me druk om. Ik denk dat dat goed is. Ik ben rustiger geworden en meer open. ‘ Dick merkt op dat tijdens en na de behandeling van kanker nazorg ingrijpend en belangrijk is. Immers, je merkt eigenlijk niets van bestraling, maar bent direct erna heel moe.
Kanker doodsoorzaak nummer 1
Na zijn operatie beseft Dick op de afdeling waar hij ligt, dat er veel meer mensen met kanker zijn dan gedacht. Dick: ‘Kanker treft echt heel veel mensen, is doodsoorzaak nummer 1. Kanker raakt de kwaliteit van leven. Ik denk niet dat iemand die deze ziekte niet heeft gehad, dat goed kan begrijpen. Het ene moment heb je niets, je voelt je goed. Het andere moment blijk je zeer ernstig ziek. Zo snel kan dat gaan. Corona maakt dit nog onwezenlijker. Ik was plotsklaps niet enkel kankerpatiënt, maar ik viel gelijk in de kwetsbare doelgroep. Mijn leven stond compleet op zijn kop.’ Dick vertelt dat hij enkele maanden terug een zogenoemde HIPEC (Hypertherme lntra Peritoneale Chemotherapie) behandeling heeft gehad, een combinatie van chirurgie en chemotherapie. Het operatieteam opent de buik en laat er warme chemovloeistof inlopen om zo de overgebleven kankercellen te bestrijden. Het is een relatief nieuwe ontwikkeling, door onderzoek ontdekt. Dick: ‘Tien jaar geleden zouden ze me misschien niet hebben kunnen helpen en nu wel. Daarom is onderzoek zo enorm belangrijk!’Dick steunt van harte het doel van de Walk tot Fight Cancer, veel geld inzamelen voor kankeronderzoek. Zijn eigen strijd tegen kanker heeft hem het belang ervan nog sterker doen ervaren: ‘ En dat is ook waarom ik iedereen oproep om te doneren, want onderzoek is van cruciaal belang. Alleen op die manier kunnen we vechten tegen deze ziekte. Ik heb nu een heel goede kans om te overleven, dankzij onderzoek!
Donaties Walk to Fight Cancer Purmerend-Beemster hard nodig
Manja van der Weit: ‘Wij hopen dat veel Purmerenders en Beemsterlingen plaatsgenoten als Dick Butter steunen met een donatie. Het is ook mogelijk los van een wandelaar een bedrag over te maken voor kankeronderzoek. Ga dan naar de website fightcancer.nl.’ De landelijke stichting Fight Cancer heeft de ANBI status en dat betekent dat de gift aftrekbaar is voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting.