PURMEREND -Donderdag 11 maart zijn de eerste vijftig Baby Groente Tassen uitgereikt in Purmerend en Beemster. Dit jaar krijgen nog eens tweehonderd gezinnen in beide gemeenten acht keer gratis de Baby Groente Tas. Tijdens deze pilot onderzoekt men onder meer of de Baby Groente Tas effect heeft op de gezondheid van de baby. De smaken die een kind tussen de vier en twaalf maanden proeft, lust het later vaak ook. Verse groente geven aan baby’s vergroot de kans dat men op latere leeftijd verse groente eet.


Kersverse ouders willen het beste voor hun pasgeboren baby. Na een paar maanden is de baby toe aan de eerste hapjes groente, uit potjes of vers? Welke groenten mag een kind al eten? Hoe maak je verse babyvoeding veilig klaar? Met dit soort vragen helpt de Baby Groente Tas. Het is een soort maaltijdbox voor baby’s, met elke week twee verse groenten van de boer, een recept en bij de eerste tas invriesbakjes en een staafmixer. Wie wil meedoen aan de proef kan zich aanmelden via www.babygroentetas.nl.

Samenwerking
Spurd heeft speciale aandacht voor jonge kinderen om hen gezonder te laten leven. Energie steken in de gezondheid en het welzijn van een jong kind, betaalt zich drie keer terug in de toekomst. Gezond eten als baby is daarbij belangrijk, meer informatie staat op www.spurd.nl/babygroentetas. Het onderzoeksproject Baby Groente Tas is een unieke samenwerking van de gemeenten Purmerend en Beemster, Spurd, Proevkantoor, Werkom, Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en prof. dr. Jaap Seidell van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

Baby Groente Box
Met de Baby Groente Box is er in 2019 een proef geweest met twintig gezinnen. Zij kregen zes weken de Baby Groente Box thuis. Het onderzoek van die proef is afgerond, de gezinnen waren heel enthousiast. De box werkt als zogenoemde ‘gedragsfacilitatie’, het helpt ouders om de voornemens die zij hebben om te zetten in gedrag. Zo vertelde een jonge moeder: ‘Wij kookten bijna niet meer voor onszelf, we haalden altijd af. Ik was dus niet gewend om te koken. Maar het geeft me zo’n goed gevoel om vers te koken voor mijn baby! Geen moeite en ze vindt het heerlijk. Ik ga nooit meer potjes geven!’ Het koken met verse groenten gaf ouders een gevoel van empowerment, van meer invloed krijgen op beslissingen en acties die van invloed zijn op de gezondheid van hun kind.

Veel afval door box
De ouders gaven wel aan dat de Box veel afval veroorzaakte, zo is de Baby Groente Tas ontstaan. Dit jaar is er een grotere proef met de Baby Groente Tas. Ongeveer 250 gezinnen in Purmerend en Beemster, met een baby tussen de vier en zes maanden, ontvangen acht weken gratis de Baby Groente Tas. Onderzoek gebeurt naar hoe ouders de inhoud van de tas ervaren én samen met prof. dr. Jaap Seidell van de VU of het aanbod verse groenten in de tas effect heeft op de gezondheid van de baby.

Tas als gezondheidsinterventie
Als de Tas effectief blijkt en ouders er blij mee zijn, dan volgt doorontwikkeling tot zogenoemde gezondheidsinterventie. Die interventie kunnen gemeenten dan inzetten, in samenwerking met partijen die lokaal de groenten bezorgen. Het project is non-profit, ook op de betaalde variant van de tas wordt geen winst gemaakt.