PURMEREND - Cultuurhuis Wherelant geeft al jaren cursussen beelden maken, fotografie en theater aan mensen met een verstandelijke beperking. Het zijn vaak hechte cursusgroepen en deelnemers kijken echt uit naar de wekelijkse lessen en de ontmoeting met elkaar. Nu ook zij gedwongen thuis zitten, hebben de docenten nieuwe manieren gevonden om met elkaar in contact te blijven. Er worden niet alleen thuisopdrachten gegeven, maar er is ook ruimte om wat je hebt gemaakt of wat je thuis aan het doen bent met elkaar te delen.
Klivia TV van Theatergroep Flexibel
Theatergroep Flexibel was dit seizoen druk aan het repeteren voor Ja Zuster, Nee Zuster. De thuisopdrachten staan dan ook in het teken van deze voorstelling. Zo bestond de eerste opdracht uit het maken van een aankleedpop met je eigen foto, waarbij je een karakter uit de musical mocht kiezen. Daarnaast zijn de theaterdocenten gestart met Klivia TV, dit zijn leuke filmpjes die in het teken staan van Ja Zuster, Nee Zuster. Als kijker word je uitgenodigd om mee te zingen en je ziet zuster Klivia achter de keukentafel die bezoek krijgt van allerlei mensen. Zo komt buurman Boordevol langs die klaagt dat zuster Klivia teveel bezoek krijgt en dreigt om de kliklijn te bellen! In het Klivia Journaal worden filmpjes van Flexibellers getoond die zij zelf hebben ingestuurd. Ook zie je voor de acteurs bekende personen langskomen en bijvoorbeeld uitleggen hoe je thuis heerlijke koekjes kunt bakken. Alle thuisopdrachten en filmpjes staan op de website en het YouTube-kanaal van Cultuurhuis Wherelant zodat iedereen mee kan doen!
Beelden maken en fotograferen
De cursisten van de cursus Beelden maken, ontvangen elke week per post van hun docent een leuke opdracht voor thuis. Het werk kunnen zij naar de docent sturen en dit wordt met elkaar gedeeld. Zo blijft de wekelijkse routine en het onderlinge contact in stand. De deelnemers van de cursus Fotografie delen hun werk in een besloten Facebookgroep waar zij opdrachten en feedback krijgen van hun docent en kunnen reageren op elkaars gemaakte foto’s. De docent vindt het nu goed om meer contactmomenten te hebben met de deelnemers. Zij gaan nog steeds enthousiast aan de slag met opdrachten waarvoor je, net als bij de normale les, vaak naar buiten moet. Zo zijn er al mooie lentebloemen en dieren gefotografeerd!
Contact is nu heel belangrijk
Afdelingshoofd speciale doelgroepen Jantine Geels vertelt hoe zij deze nieuwe manier van communiceren ervaart: “Voor mensen met een verstandelijke beperking is het soms wat moeilijker om de huidige situatie te begrijpen. Bovendien kijken zij vaak echt uit naar hun wekelijkse lessen. Zij missen het contact met elkaar en de ontspanning van het creatief bezig zijn. Ik ben heel blij dat onze docenten zo’n goed contact onderhouden met alle deelnemers en we zien dat er thuis echt gewerkt wordt. Ouders en begeleiders zijn heel betrokken en helpen mee. We kijken er allemaal ontzettend naar uit om elkaar weer te zien maar tot die tijd is wat we nu doen een heel mooi alternatief.”