PURMEREND - Een vakjury heeft de Purmerendse Baby Groente Tas in de categorie Initiatieven uitgeroepen tot winnaar van de Gezonde Innovatie Award 2021-2022. De verkiezingen door consumenten leverde in dezelfde categorie een tweede prijs op. De Award is een zogenoemde complimentenprijs van de vakmedia voor de voedselbranche FoodPersonality en Foodlog. De Award geeft aandacht aan producten en initiatieven die bijdragen aan een gezond(er) eetpatroon. De gemeente Purmerend en sportorganisatie Spurd zijn trots op de gewonnen Award.

In totaal waren er 72 aanmeldingen van producten en initiatieven van bedrijven en organisaties die zich inzetten voor een gezonder voedselaanbod. De Baby Groente Tas (BGT) was een van de vijftien initiatieven. Wethouder Gezondheidszorg Harry Rotgans: ‘We geloven als gemeente in de kracht van de Baby Groente Tas, omdat het inwoners stimuleert gezonder te leven. Het is mooi dat een vakjury tot dezelfde conclusie komt.’ Initiatiefnemer Floor Volker van Spurd: ‘De Baby Groente Tas krijgt door de Award landelijke aandacht en dat is belangrijk. De vakjury zegt bovendien dat dit initiatief landelijk uitgerold zou moeten worden.’

Latere leeftijd
De Baby Groente Tas helpt ouders gevarieerd groente te geven aan hun baby. Verse groente aanbieden vanaf de babytijd is belangrijk voor het accepteren van groente op latere leeftijd. De BGT werkt als zogenoemde ‘gedragsfacilitatie’, het helpt ouders om de voornemens die zij hebben voor hun baby hebben om te zetten in gedrag. Informatie over de BGT staat op www.babygroentetas.nl.

trend
Gezondheid is een breed begrip en heeft ook te maken met duurzaamheid, budget en routine. De vakjury zag als trend onder de aanmeldingen het stimuleren van het eten van groente en fruit in combinatie met het thema gemak. Ook richten initiatieven zich op baby’s en jonge kinderen om daar al vroeg bewustzijn te bevorderen. De BGT van Spurd en de gemeente Purmerend sluit aan op de gesignaleerde trend.

vakjury
De vakjury bestaat uit een breed samengestelde groep experts uit de praktijk en de wetenschap. In deze vakjury onder anderen huisarts Janneke Stolker met een grote interesse en aandacht voor gezonde en actieve leefstijl en Jenneke Heising programmadirecteur van Wageningen University voor de opleidingen Food Technology, Food Safety en Food Quality Design.