Als horecaondernemers voldoen aan de voorwaarden, mogen zij nu definitief een winterterras hebben. Een aandachtspunt is bijvoorbeeld dat de zichtbaarheid van de beveiligingscamera’s goed moet blijven en dat er ruimte moet blijven voor evenementen en de warenmarkt op de Koemarkt. De winterterrassen zorgen voor een levendig plein en zowel bezoekers, horecaondernemers als omwonenden zijn enthousiast. Daarnaast kunnen horecaondernemers bijvoorbeeld meer personeel aanhouden doordat de terrassen nu ook in de winter kunnen blijven.
Het plein leeft
Wethouder Hegger laat, namens het college van burgemeester en wethouders, weten dat zij het mooi vinden om te zien hoe de winterterrassen hebben bijgedragen aan de sfeer op de Koemarkt en aan het ondernemersklimaat. “Het plein leeft, ook in de winter, en is mede hierdoor heel aantrekkelijk voor bezoekers”. Ook Jeffrey Post van Restobar Rooie Sien is positief: “Wij hebben door dit terras nieuwe gasten aan ons weten te binden, we hebben de stap gezet om uit te breiden van drankjes naar etenswaar en zo is het nieuwe concept Restobar ontstaan. Het winterterras heeft hieraan bijgedragen”.
Verwarming winterterrassen duurzamer
Veel ondernemers gebruiken terrasverwarming. In sommige gevallen gebeurt dit nog met gasflessen. Met de ondernemers zijn afspraken gemaakt over het stoppen met het gebruik van gasflessen, in het kader van veiligheid. Per 1 november 2026 is alleen nog elektrische terrasverwarming voor de heaters toegestaan.