PURMEREND - Ook dit jaar doet gemeente Purmerend mee aan de internationale campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Vanaf 25 november verlichten we de Wereldbol in Weidevenne oranje om dit onder de aandacht te brengen, met de bedoeling dat slachtoffers of mensen uit hun omgeving die geweld vermoeden de stap zetten het te melden. De campagne loopt van 25 november tot 10 december, tijdens de ’16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’.

Veilig, overal en altijd

Het thema van 2024 is ‘Veilig, overal en altijd’. Dit thema benadrukt dat vrouwen overal veilig moeten zijn: thuis, op straat, op het werk, bij het uitgaan, op sportclubs, in het openbaar vervoer en online. Toch krijgt wereldwijd 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld, in Nederland geldt dat voor de helft van de vrouwen (53%). Ook andere gezinsleden, kinderen, opa’s en oma’s kunnen slachtoffer zijn. Het kan gaan om psychisch geweld, seksuele intimidatie of zelfs moord. Met Orange the World roept de gemeente Purmerend iedereen op onderdeel van de oplossing te worden in de strijd tegen geweld. Meer informatie is te vinden op de website van Orange the Worldof de website Ik vermoed huiselijk geweld.

Burgemeester Ellen van Selm: “Inwoners die dit meemaken moeten gehoord en geholpen te worden. Door zelf een melding te doen, of doordat anderen dit voor hen doen. Dat is ook belangrijk, dat mensen uit de buurt zich er bewust van zijn dat zij ook echt kunnen helpen. Deze campagne helpt hierbij.” Iedereen die een vorm van huiselijk geweld vermoedt, kan een belangrijke rol spelen door het gesprek aan te gaan of contact op te nemen met Veilig Thuis. Wethouder welzijn en gezondheidszorg Chris Boer vult aan: “Vraag Veilig Thuis om hulp, want hoe moeilijk de situatie ook is, je staat er niet alleen voor.”

Veilig thuis biedt hulp

“Ik schaamde mij, maar juist door de situatie te bespreken met Veilig Thuis durfde ik de stap te zetten om weg te gaan”, vertelt een ervaringsdeskundige. “Had ik dat maar eerder gedaan, ik heb het gevoel dat ik mijn leven eindelijk weer terugkrijg.” Geweld in huiselijke kring is een ingrijpende situatie. Ongeacht wie het overkomt, het moet stoppen. De eerste stap is om het met iemand te bespreken: een vertrouwd gezicht uit de buurt of iemand van een hulporganisatie. Veilig Thuis biedt advies, ondersteuning en eventuele opvang bij huiselijk geweld. Veilig Thuis is 24 uur per dag en 7 dagen per week telefonisch bereikbaar. De chat is open van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. U kunt Veilig Thuis gratis bellen op 0800-2000. Bij direct gevaar, bel altijd 112. Website Veilig Thuis

Aanlichten stadhuis 2025

In 2025 kan het stadhuis worden aangelicht volgens het door het college vastgestelde protocol. Vanwege de aanleg van het stadhuisplein was dit tijdelijk niet mogelijk. Het nieuwe systeem wordt uitgebreid getest en naar verwachting eind december 2024 opgeleverd.