De komende jaren moet in Nederland een miljoen woningen gerealiseerd worden om aan de vraag naar woonruimte te kunnen voldoen. Tegelijk staan we voor de opgave om dit duurzaam en energieneutraal te doen, zonder grondstoffen uit te putten en zonder uitstoot van CO2 en stikstof. De centrale ambitie van de deelnemers in deze City Deal is dan ook om van de bouwsector een drijvende kracht te maken voor de circulaire economie. De komende jaren zal veel moeten veranderen in de manier waarop er gebouwd wordt en de materialen waarmee dat gebeurt.
Innovaties
Gezamenlijk gaan de partners aan de slag met industrieel, demontabel en biobased bouwen. Er wordt gezocht naar nieuwe waarderingsmethoden om circulair en demontabel bouwen betaalbaar en financierbaar te maken. Zo draagt de bouwsector bij aan de circulaire economie en dragen innovatie en duurzame bouwtechnieken bij aan een waardevolle gebouwvoorraad. De Green Deal houtbouw, waarbij Purmerend en Edam-Volendam zich eind vorig jaar aansloten, is een voorbeeld van circulair bouwen. Doel van de Green Deal is om 20% van de nieuwbouw in onze regio uit houtbouw te laten bestaan.
Partners
Deze City Deal laat zien dat circulair en conceptueel bouwen, bijdragen aan de betaalbaarheid en de voortgang van de bouwagenda in Nederland. Op 8 april hebben behalve de gemeente Purmerend ook de volgende partijen zich aangesloten bij de City Deal:
- Steden: Venlo, Alphen aan den Rijn, Eindhoven, Amersfoort, Boxtel, Dordrecht, Zaanstad.
- Provincies: Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht.
- Overige partners: Centrum Hout, Groen Ontwikkelfonds Brabant, Biobased Creations, Bouwend Nederland, MVO Nederland, BTIC, Brickton, AM Vastgoed, ASR, Blue City, Rabobank, Trivire, Buro Kade, Chainable, De Leidse Sleutels, Healthy Homes, TNO, Stichting Verhuurders Haaglanden, The New Block, Treeport, Stichting Probos, Koopmans Bouw, Parteon, Coup-Group, Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling, Woonbron, Pioneering.
Lees meer over deze City Deal op AgendaStad.nl.