PURMEREND - Het college van Purmerend en bouwbedrijf Heijmans willen een samenwerkingsovereenkomst (SOK) tekenen voor de gebiedsontwikkelingen in het Waterlandkwartier in Purmerend. In de SOK staan de belangrijkste afspraken om te komen tot de gebiedsontwikkeling omschreven. Heijmans zal, als het aan het college ligt, in het Waterlandkwartier de coördinerende gebiedsontwikkelaar worden.


Het Waterlandkwartier is een bestaand woon- werkgebied naast de binnenstad van Purmerend. De komende 20 jaar wordt het opnieuw ontwikkeld en gaat daardoor steeds meer onderdeel vormen van het nieuwe centrum. De toevoeging van zo’n 1800 woningen, 23.000 m2 aan werkplekken en verschillende cultureel maatschappelijke voorzieningen in het gebied zorgen ervoor dat ook de bestaande structuur, de openbare ruimte en bouwblokken veranderen. Wethouder Pascal Verkroost: “Zo’n grote ontwikkeling kan de gemeente niet zonder kennis van de markt. Met Heijmans hebben we een goede partner gevonden om het gebied zo te ontwikkelen dat het een kwalitatief en levendig gebied wordt.”

Snelheid en kwaliteit

Samen met de kennis en inzet van Heijmans ontstaat er een stedelijk gebied met woningen, werkplekken, voorzieningen en OV in de buurt. In de eerste fase worden naar verwachting ruim 1.000 woningen van verschillende wooncategorieën, mobiliteitsvoorzieningen en werklocaties gerealiseerd. Ook zet Heijmans zich in voor placemaking, (maatschappelijke) voorzieningen en een goede openbare ruimte om te verblijven. Zo komt er samenhang in de verschillende gebiedsontwikkelingen binnen het Waterlandkwartier en wordt er kwaliteit toegevoegd. Wethouder Verkroost: “Door met één vaste partij voor een langere termijn een samenwerking aan te gaan, kunnen we de risico’s beter spreiden. Hierdoor kunnen we ook in mindere tijden blijven bouwen en ontwikkelen.”

Subsidies

Met Heijmans zijn afspraken gemaakt dat zij zich inspannen om grond te kopen of om ontwikkelafspraken te maken zodat de bouw in het Waterlandkwartier kan worden versneld. Pascal Verkroost: “Deze versnelling is belangrijk omdat het Waterlandkwartier onderdeel is van het sleutelgebied van de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Omdat er een groot woningtekort is, heeft het Rijk verschillende subsidies toegekend om de bouw van woningen te versnellen. Ook het Waterlandkwartier heeft daarom al zo’n 20 miljoen euro ontvangen."

Aanpak

Om de ontwikkelingen in het Waterlandkwartier in goede banen te kunnen leiden, is een spoorboekje opgesteld. Daarin staat onder andere op hoofdlijnen de planning. Het geeft aan hoe de verschillende deelontwikkeling elkaar de komende jaren logischerwijs gaan opvolgen.

Stap dichterbij

De samenwerking wordt vanaf november officieel gepubliceerd in de Staatscourant, gemeenteblad en op de gemeentelijke website. Na de publicatie wordt - bij geen beroep - de samenwerkingsovereenkomst als definitief vastgesteld. Daarmee komt het daadwerkelijk tot (her)ontwikkeling brengen van dit gebied een stap dichterbij.