PURMEREND - Een fleurige wijk zorgt voor een fijne woonomgeving, dat is duidelijk. Maar hoe krijg je de straten groen op plekken waar dit wat moeilijker is? Dan wordt er gezocht naar andere oplossingen. Op dit moment proberen we ‘mobiel groen’: we zetten mobiele plantbakken met bomen, bloemen en andere bloeiers in straten waar bomen niet goed groeien. Maar waarom zijn ze dan ‘mobiel’ en hoe wordt dit ontvangen in de stad? We spraken met wethouder Eveline Tijmstra en Joop Adelmund, teammanager Wijken, om meer te weten te komen.

Wat is mobiel groen en waarom is het nodig?

Eveline: “Mobiel groen betekent eigenlijk dat we bomen plaatsen in een straat of wijk door middel van verplaatsbare plantenbakken. Deze plantenbakken zijn flink aan de maat en kunnen helemaal naar wens ingevuld worden. We kunnen er zelfs ‘bovenmanse’ groeiers in kwijt – oftewel, bomen tot ongeveer 5 meter hoog. Aan de onderkant is dan nog zat ruimte voor wat fleurige bloemen.”

Klinkt als een goed idee. Hoe is dit zo ontstaan?
Eveline: “Het idee van mobiel groen in de stad is ontstaan als oplossing voor de straten waar bomen het minder goed doen. Vroeger hanteerden we een ‘boom eruit, boom erin’ beleid: voor elke gekapte boom moest er één terugkomen. Nu maken we een omslag naar een nieuwe denkwijze – is de groeiplaats van de boom wel goed genoeg? Is het zinvol om hier een nieuwe boom te plaatsen, of komt deze dan ook niet goed tot groei? Soms moeten we concluderen dat het nog niet mogelijk is om een nieuwe boom te planten. Om te voorkomen dat onze straten verstenen, zijn we gestart met mobiel groen. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat groen behouden blijft, het is zo’n groot onderdeel van de leefbaarheid van de stad.”

Hoe kan het dat de bomen in sommige straten van Purmerend niet goed groeien?
Joop: “Dat komt door de manier waarop de bomen vroeger geplant zijn. Inmiddels weten we dat bomen op deze manier te weinig groeiruimte hebben en daardoor onvoldoende levensvatbaar zijn en niet volwassen kunnen worden. Bovendien hebben de wortels geen plek om te groeien, waardoor ze de omringende straat of weg naar boven drukken. Hierdoor komen stoeptegels scheef en los te liggen, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dit willen we uiteraard voorkomen. Als bomen met te weinig groeiruimte gekapt worden, lost het plaatsen van een nieuwe boom op dezelfde plaats deze problemen niet op. De groeiruimte blijft hetzelfde.

Als we de straat of buurt later gaan herinrichten, bijvoorbeeld voor het vervangen van de riolering, kunnen we meer groeiruimte creëren en bomen weer in de grond planten. Hier kan echter nog wel wat tijd overheen gaan. Mobiel groen zien we in deze wijken als een goede, meerjarige tussenoplossing.”

Eveline: “Als we in een straat mobiel groen plaatsen is dat ook niet voor altijd. Het is een manier om in de tussentijd toch groen te plaatsen in straat waar bomen niet goed tot hun recht komen. Groen in de stad is belangrijk. Voor de leefbaarheid, een fijne woonomgeving en nodig bij het veranderende klimaat. Mobiel groen is dan ook geen ‘hype’ of opvlieging, het is echt onderdeel van een doordacht plan.”

Hoe zijn jullie gestart met mobiel groen?
Joop: “We zijn begonnen met een pilot in het centrum, in de Zuidersteeg om precies te zijn. Hier is geen ruimte om nieuwe bomen direct in de grond te planten, maar de straat verdiende een groen tintje. Het mobiel groen is hier goed bevallen en zo is het balletje gaan rollen. Daarna zijn we gestart met de Fresiastraat. Hier hebben we de buurtbewoners opgezocht en gevraagd naar hun mening en hoe zij de bakken zouden willen invullen.

Ik kreeg een belletje van een buurtbewoner met een rake opmerking: ‘ik woon in de bloemenbuurt, maar er bloeit hier niets meer’. We hebben ook daar onlangs bomen moeten kappen die niet gezond waren vanwege de kleine groeiruimte. Toen zijn we in gesprek gegaan met meneer Tolboom, bewoner van de Fresiastraat, en hebben we mobiel groen besproken. We zijn in dit traject écht samen met de bewoners opgetrokken. We kijken samen naar welke soort bloemen of bomen in de bakken komen en waar we ze neerzetten. Dit gaat allemaal in samenspraak met de bewoners. Zelfs de vorm van de plantbak kan, indien gewenst, aangepast worden.”

Zijn jullie blij met het resultaat?
Eveline: “Het resultaat is dat we elke wijk kunnen voorzien van (tijdelijk) groen, ook daar waar we de bomen momenteel geen goede groeiplaats kunnen bieden. Ik zie dan ook zeker toekomst in mobiel groen, als een tussenoplossing.”

Joop: “Absoluut. De volgende straat die we met mobiel groen willen voorzien is de Bijvoetstraat. Ook hier zijn we actief de straat in getrokken om te peilen hoe de buurt erin staat. Nu hoor ik zelfs van mensen of we die andere stervende boom ook niet kunnen weghalen zodat er een mooie mobiele plantenbak voor terug kan komen. Fijn toch, hoe we met samenwerking veel meer begrip hebben kunnen kweken. En de straten worden er nog groener van ook!”

Maar wat vinden de inwoners? Eric Tolboom, bewoner van de Fresiastraat, is vanaf het begin betrokken geweest bij de plannen rondom mobiel groen in zijn straat. Wij vroegen hem hoe hij dit ervaren heeft.

Hoe is het idee van mobiel groen in uw straat eigenlijk ontstaan?
Eric: “Nou, ik woon al bijna 27 jaar in de bloemenbuurt. Vroeger was het altijd een prachtig zicht, al die bloesems in de straat. Tot er een tijd terug opeens een boom voor de deur omgezaagd werd. Wij wisten van niks! We hebben lang gewacht tot er iets voor in de plaats kwam, maar dat bleef uit. Tijdens een inloopavond in het stadhuis over het nieuwe parkeerbeleid, heb ik wethouder Tijmstra aangesproken en haar ook verteld over de kale bloemenbuurt. Ze gaf eigenlijk gelijk aan dat ze hier werk van wilde maken, en niet veel later had ik een afspraak met Joop Adelmund. Samen hebben we een aantal oplossingen besproken, tot Joop mobiel groen opperde. Hierin zag ik een goed alternatief. Ik moet ook zeggen, deze manier van samenwerken heb ik als heel positief ervaren.”

Hoe reageerde de buurt?
Eric: “Onze buurt is best wel hecht, dus ik vond het belangrijk dat iedereen op de hoogte gebracht werd. De mensen die ik gesproken heb, waren wel enthousiast. Ook heeft iedereen brief gehad waarin om hun mening gevraagd wordt. Maar het is afwachten natuurlijk.”

Wat vindt u er zelf van?
Eric: “Kijk, uiteindelijk heb ik zelf natuurlijk ook het liefste mooie, volwassen bomen in de buurt. Bomen zijn de longen van de wereld, we kunnen niet zonder. Maar ik begrijp dat het momenteel geen optie is in onze straat vanwege de kleine groeivakken. Dan lijkt mobiel groen mij een goede tussenoplossing. Zo komt de fleurigheid hopelijk weer terug, en kan de bloemenbuurt in ieder geval weer deels haar naam eer aan doen.