Wethouder Verkroost: ‘Als we het over de Schapenmarkt hebben, dan hebben we het over de huidige parkeerplaats, de onlangs gesloopte panden aan de Nieuwstraat en de Plantsoenstraat, het Bolwerk waar nu de camperstandplaats is en de singel rondom de oude begraafplaats. Op deze plek hebben we de kans om een mooie aanvulling op de binnenstad toe te voegen. Deze bijzondere locatie vraagt om een zorgvuldige aanpak. Een van de stappen in deze aanpak is samen met de raad de ambitie vaststellen. Daarvoor heeft het college, met de input van inwoners, ondernemers en andere betrokkenen bij het programma Binnenstad, een ambitiedocument opgesteld. Hierin leggen we de plannen en ideeën uit voor de herontwikkeling van de Schapenmarkt tot unieke ontmoetingsplek, voor alle inwoners van Purmerend, bezoekers uit de regio en toeristen. Ik ben blij met het resultaat dat er nu ligt. Wethouder Hegger vult aan: ‘We voegen niet alleen een mooi gebouw en ontmoetingsplaatsen toe aan de binnenstad maar we zorgen met deze nieuwe functies ook voor meer levendigheid, gaan leegstand tegen en verbeteren de leefbaarheid. Dat is goed voor onze lokale ondernemers en bezoekers van de binnenstad’.
Ambities voor de Schapenmarkt
Het ontwerp voor de Schapenmarkt bestaat uit 4 onderdelen. Een bijzonder gebouw, openbare ruimte met een groen dakplein én parkeergelegenheid, een wandelpromenade langs het Bolwerk (waar nu de camperstandplaatsen zijn) en een hang-out voor jongeren.
Bijzonder gebouw
Een nieuw, bijzonder gebouw aan de noordwestkant van de Schapenmarkt moet een symbool worden voor de binnenstad. De voorkeur gaat uit naar een boetiekhotel dat een belangrijke aanvulling vormt op het bestaande programma in de binnenstad, maar ook het voetgangersgebied en de groene singelstructuur met elkaar verbindt. Het hotel moet in alles Purmerend en Beemster uitstralen. Daarnaast is de wens om het gebouw meerdere functies te geven die onder andere ontmoeten en ontwikkelen centraal zetten. Denk bijvoorbeeld aan een voor iedereen toegankelijk dakterras, een verdieping met long stay-appartementen, een lobby met flexplekken, een trouwlocatie en horeca met lokale producten uit de polder op de menukaart.
Openbare ruimte met groen dakplein
Op het unieke gebouw wil het college een dakplein realiseren waar veel verschillende openbare functies samenkomen. Het moet een bijzondere plek worden waar je elkaar het hele jaar door kunt ontmoeten. Denk bijvoorbeeld aan (overdekte) zitplekken en spelelementen voor kinderen en volwassenen, brede trappen, uitzichtpunten en een klein openluchttheater. Dit alles op verschillende hoogtes én met veel groen. Een unieke plek die we nog niet hebben in Purmerend. Onder het dakplein is ruimte voor parkeren en een fietsenstalling. Ook zijn er ruimtes voor bijvoorbeeld maatschappelijke doelen. Denk hierbij aan ateliers, werkplaatsen voor ambachten of workshops.
Wandelpromenade langs het Bolwerk
In het ambitiedocument legt het college de verbinding met het water en groen, bijvoorbeeld door de aanleg van een (rolstoeltoegankelijk) voetpad met bankjes langs de singel, rondom het Bolwerk en langs het water rond de oude begraafplaats. Hiermee wordt de zichtbaarheid van het Bolwerk en de singel vergroot, wat de beleving van dit historische stukje Purmerend versterkt.
Hang-out voor jongeren
Op het Bolwerk ziet het college ruimte voor een originele hang-out aan het water, een plek voor jongeren met ruimte voor sport en spel, ontmoetingen, voorstellingen, cultuur, workshops en studie. Er kan bijvoorbeeld een klein houten gebouw aan het water komen met horeca. Enthousiaste ondernemers kunnen het hang-out-concept samen met jongeren verder ontwikkelen.
Voorkeursprogramma en ambitiedocument vanuit programma Binnenstad
zijn vanuit het programma Binnenstad tot stand gekomen. Bij het programma Binnenstad hebben ruim 7.200 mensen meegedacht waaronder 1.200 jongeren. De uitwerking voor de Schapenmarkt is gedaan met vertegenwoordigers van de ondernemers en eigenaren van de binnenstad en andere betrokkenen.Meedenken over vervolg
Als de raad instemt met de voorkeur van het college en het ambitiedocument gaat het college verder om de ambities uit te werken tot een concreet plan. Bij de start van de ontwerpfase gaat het college verder met de participatie zodat betrokkenen (waaronder ondernemers, bewoners en eigenaren) input kunnen meegeven voor het uiteindelijke ontwerp. In de eerste helft van komend jaar wordt een start gemaakt met het ontwerpen aan de Schapenmarkt. De plek van de gesloopte panden aan de Nieuwstraat en Plantsoenstraat wordt, tot hier gebouwd gaat worden, ingericht als tijdelijk parkeerterrein. De verwachting is dat het tijdelijke parkeerterrein begin 2025 gereed is voor gebruik.