In totaal investeren de beide gemeenten samen 80 miljoen in onderwijshuisvesting. Dit gebeurt de komende negen jaar. Voor Purmerend betekent dit jaarlijkse extra kosten oplopend tot ongeveer 2 miljoen per jaar en in Beemster is dat 0,4 miljoen. In Purmerend wordt de nota voorgelegd aan de raadscommissie Samenleving van 4 februari en in de gemeenteraad van 18 februari. In Beemster vindt de bespreking plaats op 16 februari in zowel de commissie als in de gemeenteraad.
De gemeente verandert, de samenleving verandert en het onderwijs verandert. Dat is in een notendop de reden om een samenhangend lange termijn plan te maken voor de huisvesting van scholen in Beemster en Purmerend.
Trends en ambities
Er is niet alleen gekeken naar de leerlingenprognoses. Alle scholen zijn bezocht, met alle directeuren is gesproken, net als met de schoolbesturen. Zo is een goed beeld ontstaan van wat het onderwijs nodig heeft aan gebouwen om de talenten in onze stad en dorpen te ontwikkelen. Samen met de schoolbesturen gaan de gemeenten investeren in kwalitatieve en functionele scholen, die de diverse onderwijskundige en maatschappelijke vraagstukken aankunnen. De opgaven zijn groot, maar deze delen gemeenten en onderwijs met elkaar; schoolbesturen en gemeenten samen.
Wethouder Onderwijs en -huisvesting Purmerend Paul van Meekeren: “Als er een ding duidelijk is geworden, dan is het de passie voor het onderwijs, die de locatiedirecteuren uitstralen. De mensen hebben soms grote dromen, maar beseffen heel goed dat ze het vaak moeten doen met de middelen (gebouwen), die ze hebben. Ik ben blij met deze passie en inzet en draag daar graag mijn groene steentje aan bij. Dat doe ik niet alleen door scholen te vernieuwen en te verduurzamen, maar ook door alle schoolpleinen te vergroenen in de komende tien jaar.”
Wethouder Onderwijshuisvesting Beemster, Dick Butter: “Een primeur voor wethouder Van Meekeren en van mij om een gezamenlijk huisvestingsplan voor onderwijs te presenteren. Een historisch moment. Samen met de schoolbesturen bouwen we aan toekomstbestendige huisvesting van scholen, aansluitend op de behoefte in de dorpen en de stad.”
De trends, die zijn genoemd en verwerkt in het huisvestingsplan zijn:
• de groei van het aantal leerlingen door de nieuwe woningbouwplannen;
• de ontwikkeling van het passend onderwijs;
• de samenwerking met kinderopvang;
• het gepersonaliseerd leren in het voortgezet onderwijs.
De ambities, die gezamenlijk zijn opgesteld:
• aankomende groei leerlingenaantal opvangen met 10% in de komende 15 jaar;
• passende huisvesting voor leerlingen met vraag naar specialistische- of intensieve
onderwijsbegeleiding;
• aansluiting huisvesting bij onderwijsvisie van de school;
• faciliteren van structurele samenwerking onderwijs + kinderopvangorganisaties;
• groene schoolpleinen t.b.v. bewegend/onderzoekend leren/spelen +
klimaatbestendigheid;
• duurzame schoolgebouwen.
Omwonenden
Met dit IHP heeft de gemeente een actueel beeld van de uitdagingen die haar op het gebied van onderwijshuisvesting de komende jaren te wachten staan en wordt geïnvesteerd op al deze ambities. Zodra het IHP is vastgesteld en er wordt gewerkt aan de uitvoering worden de omwonenden geïnformeerd over hetgeen er staat te gebeuren. Alle scholen staan altijd open voor gesprekken met omwonenden, ze zijn tenslotte buren van elkaar.
Mavo-havo-vwo weer samen op één plek
Eén van de in het oog springende voorstellen is de investering in het voortgezet onderwijs, waarvan de leerlingen in zowel Beemster als Purmerend straks de vruchten van plukken. Gepersonaliseerd leren wil zeggen dat het onderwijsaanbod beter afgestemd wordt op de individuele leerling. Voor het voortgezet onderwijs houdt dat onder andere in dat het mogelijk moet zijn om verschillende vakken op een verschillend niveau te volgen en er examen in te doen. Door de huidige organisatie waarin er twee havo/vwo-scholen en twee mavoscholen zijn is dat lastig te realiseren in Purmerend. De PSG wil daarom de havo/vwo-scholen samenvoegen met de mavoscholen, zodat er twee mavo/havo/vwo-scholen ontstaan, waarop het gepersonaliseerd leren op een goede manier kan worden toegepast.
Om dit uitvoerbaar te maken wil de PSG de havo/vwo-scholen samenvoegen met de mavoscholen: Het Jan van Egmond Lyceum met SG Nelson Mandela en het Da Vinci College met SG Antoni Gaudi. De Nelson Mandela zal daarom al in het schooljaar 2021-2022 intrekken bij het Jan van Egmond. De ruimte in die school is daar groot genoeg voor.
Aangezien het Da Vinci College behoefte heeft aan nieuwbouw wordt voorgesteld om dit te doen op de huidige mavo-vmbo-campus. Hier kan dan een nieuwe school worden gebouwd waar ook het Antoni Gaudi onderdeel van gaat uitmaken. Op die manier ontstaan er twee ongeveer even grote mavo/havo/vwoscholen op verschillende locaties in de stad.
Het huidige Da Vinci College zal worden gesloopt en de locatie biedt ruimte voor herontwikkeling. Het gebouw van SG Antoni Gaudi wordt ook gesloopt. Het Nelson Mandela kan fungeren als tijdelijk gebruik door het Antoni Gaudi ten tijde van de nieuwbouw. Of het daarna nog een andere functie kan krijgen valt nog te bezien. De luchtbrug blijft behouden voor uitbreiding van het Jan van Egmond Lyceum en biedt flexibele ruimte voor andere onderwijsdoeleinden mocht dat in de toekomst nodig zijn.
Met deze ontwikkelingen zijn alle middelbare scholen in moderne gebouwen gehuisvest en zijn naar verwachting de komende 20 jaar geen grote investeringen meer nodig. De gemeente stelt € 30,4 miljoen beschikbaar voor de nieuwbouw van het Da Vinci College en het Antoni Gaudi op de locatie Bergmolen.
Energieneutraal
Ook bij het bouwen van deze scholen is het de ambitie om energieneutrale gebouwen te realiseren. De gemeente wil daarin investeren en de schoolbesturen zijn bereid om een jaarlijkse bijdrage te betalen uit de besparing op de energielasten.