Kettingzagen, bestrijdingsmiddelen, zware materialen; werken in de groenvoorziening is niet zonder risico’s. Steeds meer werkgevers in deze sector vragen daarom om een VCA-diploma. VCA staat voor ‘Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers’ en het hieraan verbonden certificaat toont aan dat iemand veilig, gezond en met aandacht voor het milieu kan werken. Wil je aan de slag in de groenvoorziening? Dan is het zaak om zo snel mogelijk je VCA-certificaat te halen.
Voor wie is een VCA-diploma handig?
Er zijn verschillende soorten VCA-certificaten te behalen, zoals VCA Basis (voor uitvoerenden), VCA VOL (voor leidinggevenden) en VIL VCU (voor intercedenten). Het diploma is onder andere een meerwaarde in de bouw en in de transportsector, maar ook in de groenvoorziening. Denk bijvoorbeeld aan functies als hovenier, medewerker in de plantsoenendienst en bos- en natuurbeheerder.
Wat leer je?
De lesstof die je moet bestuderen voor je het VCA-examen gaat afleggen, bestaat uit verschillende onderwerpen. Je leert onder andere welke persoonlijke beschermingsmiddelen je moet gebruiken (gehoorbescherming, veiligheidsschoeisel, signaalkleding, valbescherming), hoe je veilig met (zware) machines en gereedschappen kunt werken, hoe je om moet gaan met gevaarlijke stoffen en wat de actuele wet- en regelgeving is. Met deze kennis kun je veilig aan de slag in de groenvoorziening.
Voorbereiden op het examen
Het examen VCA vergt enige voorbereiding, ook als je al enkele jaren als uitvoerende werkzaam bent. Je kunt een VCA-cursus volgen, al dan niet speciaal toegespitst op de groensector, of zelf met een lesboek aan de slag gaan. Welke methode je ook kiest, het is raadzaam om een proefexamen af te leggen. Je ziet dan meteen wat voor soort vragen er gesteld worden en je ervaart hoe het is om het examen binnen een bepaalde tijd af te leggen. Bovendien krijg je door het proefexamen inzicht in de onderwerpen die je nog niet volledig onder de knie hebt. Handig, want dan kun je daar nog wat langer op studeren. Ben je klaar voor het examen? Lees meer over het VCA Basis-examen en ontdek onder andere waar je het af kunt leggen.
Hoe ziet een VCA-examen eruit?
Je maakt het VCA-examen op een locatie bij jou in de buurt. Je zoekt bij de examenaanbieder naar een voor jou handige plek. Je neemt plaats achter een computer en gedurende het examen krijg je verschillende soorten vragen, waaronder meerkeuzevragen, ja/nee vragen en vragen waarbij je dingen in de juiste volgorde moet zetten. Voor VCA Basis heb je een uur de tijd en je moet 40 vragen beantwoorden. Voor VCA VOL en VIL VCU krijg je 75 minuten de tijd en je moet 70 vragen beantwoorden. Heb je 64,5% of meer van de antwoorden correct? Dan ben je geslaagd voor je VCA-examen!