Het schilderij is geschonken door de familie Beunder en beeldt een door Oortwijn samengesteld stadsgezicht in Purmerend af. Het toont de Achterdijk richting het huidige Looiersplein met de Where en het bruggetje naar het Venedien met houtloodsen. Volgens de overlevering stonden de drie mannen op de brug daar altijd bij elkaar. De middelste figuur op de brug zou de vader van Cor Hop zijn. Op de achtergrond zijn het hoge bruggetje en de werf van Moerbeek nog zichtbaar. Op moment van schilderen in 1977 bestond deze situatie niet meer. Het is niet bekend of Oortwijn het werk gebaseerd heeft op een bestaande afbeelding of een vrije interpretatie gemaakt heeft.
Het schilderij is op verzoek van mevrouw Marjolein de Jong-Beunder en haar zus Jantine Wiggemansen-Beunder geschilderd door Maarten Oortwijn voor het 25-jarig huwelijk van haar ouders Jan Beunder (Neck, 1928) en Corry Beunder-de Wit (Purmerend, 1930). De familie Beunder en Maarten Oortwijn woonden dicht bij elkaar en kenden elkaar al vanaf hun kindertijd. Het tafereel op het schilderij weerspiegelt de goede herinneren van het jubilerende echtpaar aan deze plek.
Maarten Oortwijn (1912-1996) was een bekende en geliefde tekenaar, illustrator en schilder uit Purmerend. Zijn oeuvre bestaat uit talloze werken waarin zowel de stad Purmerend als de omliggende steden en landschappen een rol spelen. De tentoonstelling Maarten Oortwijn. Uit eigen collectie is nog tot en met mei te zien in het Purmerends Museum.