In de afgelopen jaren is digitaal geld een grote rol gaan spelen in onze samenleving. Ook in Purmerend en omgeving is het aantal mensen dat over Bitcoin of een andere cryptocurrency beschikt flink toegenomen. Waar dit eerder voornamelijk investeerders en zakenlui waren, zijn het nu ook ‘gewone’ mensen.
Dat is niet heel vreemd, want wie het Bitcoin nieuws een beetje volgt, weet dat het heel goed gaat met de digitale munt. De waarde van de cryptocurrency haalt record na record. Maar: wat heeft 2025 in petto voor de Bitcoin? En met welke uitdagingen krijgt de munt in de toekomst te maken? We zochten het voor je uit in dit artikel.
Waarom wordt investeren in Bitcoin alsmaar aantrekkelijker?
Op het moment van schrijven (midden februari 2025) heeft de Bitcoin een waarde van net onder de € 100.000 per coin. Afgelopen december overschreed de munt zelfs de grens van € 100.000 en was de Bitcoin voor het eerst meer waard dan dit extreem hoge bedrag. Hoe kan het toch dat investeren in Bitcoin alsmaar aantrekkelijker aan het worden is? De constant stijgende waarde ervan, weliswaar met ups en downs, zorgt ervoor dat steeds meer mensen getriggerd worden om er ook in te investeren. Daar wordt de munt alleen maar meer van waard. Bitcoin heeft namelijk een maximale voorraad van 21 miljoen munten, wat ervoor zorgt dat het schaars is.
Daarnaast vindt er iedere vier jaar een halvering (ook wel halving genoemd) plaats, waarbij de beloning voor miners van Bitcoin wordt gehalveerd. Hierdoor komt het aanbod eveneens een stuk lager te liggen, wat vervolgens leidt tot een stijging van de prijzen. Dit is in ieder geval in de afgelopen jaren constant gebeurd. Ook moet je weten dat investeren in crypto aantrekkelijker is nu de inflatie torenhoog is. Waar traditionele valuta, zoals ons betaalmiddel de euro, hun waarde verliezen door inflatie, is dat bij Bitcoin niet het geval. Sterker nog: het digitale geld wordt zelfs gezien als digitaal goud omdat het gebruikt wordt als waardeopslag.
Opvallende trend: Bitcoin wordt steeds vaker geaccepteerd
In de afgelopen jaren zijn er verschillende trends geweest voor de ontwikkeling van de Bitcoin. Ook voor dit jaar zien we verschillende trends, waaronder een toename in de institutionele adoptie van de Bitcoin. Steeds vaker hebben grote financiële instellingen de digitale munt geïntegreerd in hun portefeuilles. Denk aan pensioenfondsen, maar ook aan andere soort instellingen. Sinds Trump aan de macht is in de Verenigde Staten is er bijvoorbeeld een pro-cryptobeleid te vinden. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er een nog soepelere regelgeving omtrent de munt komt, wat we zelfs in Nederland en dus Purmerend gaan merken.
Hoe dit precies zal gaan verlopen, is nog maar de vraag, maar feit is wel dat een dergelijke verandering in een groot land zoals de Verenigde Staten van invloed is op ons kikkerlandje. Door deze institutionele adoptie heeft de munt in december die bizarre grens overschreden, iets waar zelfs de meest professionele analisten verrast door waren. Uiteraard moet je er anno 2025 nog steeds rekening mee houden dat crypto volatiel is en blijft. Hoewel de Bitcoin als een waardeopslag wordt gezien, zijn er nog steeds prijsdalingen (en stijgingen!) als gevolg van geopolitieke spanningen. Iets anders dat we in 2025 zien, is dat technologische innovaties de industrie van de Bitcoin (en andere crypto) zullen blijven transformeren. De focus voor nu ligt bijvoorbeeld op het verminderen van energie in het netwerk van Bitcoin, zodat crypto duurzamer kan worden.
Bitcoin heeft verschillende uitdagingen voor de toekomst
Dat is tegelijkertijd een uitdaging, want hoe zorg je ervoor dat het volledige netwerk van Bitcoin duurzamer kan worden gemaakt? Hierbij moet onder andere worden gekeken naar het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, bijvoorbeeld voor de miningactiviteiten. Daarnaast zijn er nog andere uitdagingen waarmee de Bitcoin in de toekomst te maken kan krijgen.
Onzekerheid over regelgeving omtrent Bitcoin en andere cryptocurrency
In de afgelopen jaren is er zeker vooruitgang geboekt met betrekking tot de regelgeving van cryptocurrencies, maar dit betekent niet dat het al over de hele wereld volledig omarmd wordt. In andere woorden: er blijft onzekerheid bestaan door veranderende politieke landschappen en de verschillende regels per land. Dat is iets waar je als investeerder zeker bewust van moet zijn.
Volatiele eigenschappen van Bitcoin blijven een uitdaging
Een ander punt waar je eigenlijk altijd rekening mee moet houden wanneer we het over Bitcoin en andere cryptocurrency hebben, is de volatiele aard ervan. De waarde van de munt fluctueert enorm, onder andere door macro-economische trends en marktmanipulatie. Als investeerder moet je dit weten, zodat je geen impulsieve acties onderneemt op het moment dat de waarde van de cryptomunt even daalt.
Bitcoin heeft te maken met concurrentie van (betere) altcoins
Tot slot is het goed om te weten dat er naast de Bitcoin steeds meer andere altcoins beschikbaar zijn. Deze altcoins zijn een ware concurrent voor de Bitcoin, want hoewel de meesten ervan nog niet in de buurt komen van de waarde van de Bitcoin, bieden ze wel allerlei voordelen en kenmerken die de Bitcoin niet kent. Dit kan van invloed zijn op de waarde en de positie van de Bitcoin.