NOORD-HOLLAND - Wandelaars, tuinders en spelende kinderen opgelet: de bloeiperiode van de reuzenberenklauw komt er weer aan. Met z'n imposante omvang en grote bloemen een mooie plant, maar wie 'm aanraakt komt bedrogen uit. Het sap van de exoot kan namelijk ernstige brandwonden en zelfs blindheid veroorzaken bij contact met de ogen.
Laurens Bonekamp, boswachter in de Schoorlse Duinen, weet als geen ander hoe vervelend de reuzenberenklauw kan zijn. "Als kleine jongen ben ik zelf met het sap in aanraking gekomen, toen ik aan het helpen was in de tuin", vertelt hij. "Dat was zeker geen pretje.''
Bij huidcontact met de plant duurt het zo'n 24 uur voordat er wonden ontstaan. "De zon reageert met je 'besmette' huid, en dat veroorzaakt grote rode plekken die kunnen ontaarden in brandblaren", aldus Laurens. "Het is bij het eerste contact belangrijk dat je zo snel mogelijk spoelt met koud water. Krijg je toch wonden, dan moet je twee weken uit de zon blijven."
Bestrijding
De gevaarlijke plant is 'een doorn in het oog' van de boswachter. Jaren geleden werd de exoot voor het eerst vanuit Azië naar Nederland geïmporteerd, vanwege z'n schoonheid en mooie bloemen. "Maar fijn is de reuzenberenklauw niet", aldus Laurens. "Hij is lastig weg te halen en heeft geen natuurlijke vijanden hier."Bestrijding is dus ingewikkeld, ook doordat eigenaren van een berenklauw hun plant soms dumpen in het buitengebied, als ze 'm zat zijn. "Dat raad ik dus ten zeerste af, want dan kan hij zich alleen nog maar verder verspreiden."
Kinderen
De boswachter adviseert om de gemeente te alarmeren als er een reuzenberenklauw in de buurt staat. "Vooral als het een gebied is waar bijvoorbeeld veel kinderen spelen. Tegen hen zou ik zeggen: raak 'm vooral niet aan!"
Zie ook NH Nieuws